Ga naar de inhoud

Checklist: een huis bezichtigen? hier moet je op letten

Ster met streepjes dikker | Thoma Post Makelaars
6 juli 2020

Tips zodat als je een huis gaat bezichtigen, je niet vergeet om op dingen te letten die belangrijk zijn. De dingen die je niet mag vergeten bij het bekijken van een woning. 

Vaak ben je al een geruime tijd aan het kijken op Funda naar verschillende woningen. Foto’s kijken, buurt onderzoeken, teksten lezen. Maar het belangrijkste is natuurlijk het bezichtigen zelf. Hoe voelt een woning. Passen je meubels er in. Is de keuken in het echt ook zo ruim en modern? Of moet je toch nog aanpassingen doen daaraan. Een bezichtiging is dus super belangrijk.

Maar wij realiseren ons ook, dat je een huis in 20 minuten bekijkt. Vaak duurt een bezichtiging zelfs korter. En dan is het best lastig om overal goed op te letten. En herinner je niet altijd de dingen die belangrijk zijn om op te letten bij het kopen van een huis. Met deze tips helpen wij je om een goede bezichting te hebben. Als je een huis gaat bezichtigen, is het goed om deze checklist mee te nemen. 

Ster beige | Thoma Post Makelaars
Makelaar Dapperbuurt | Thoma Post makelaars
  1. Zijn de kamers groot genoeg?
  2. Is er ook bergruimte?
  3. Wanneer schijnt waar de zon?
  4. Keuken checklist – waar let je op
  5. Is er vocht?
  6. Zijn er scheuren in de wanden of het plafond?
  7. Sluiten de kozijnen goed? Is de dubbele beglazing intact?
  8. Hoe oud is het dak?
  9. Hoe zijn de wanden afgewerkt?
  10.  Zijn er voldoende stopcontacten en hoe zit het met de electra?
  11.  Badkamer checklist – waar let je?
  12.  Is er geluidsoverlast?
  13.  Hoe ziet de zolder eruit?
  14.  Hoe is de omgeving – zijn er voldoende voorzieningen in de buurt?

Zijn de kamers en andere ruimtes groot genoeg?

Als je gaat verhuizen, wil je graag je eigen meubelen meenemen. Passen je meubelen in de woning? Of zou je met een (kleine) verbouwing wel de wijziging kunnen maken van de indeling zodat het wel past? Wil je graag een 2e kamer, soms is het mogelijk van een grote kamer twee kamers te maken. Bij de bezichtiging van het huis kijk je dan goed naar de muren die eventueel te verplaatsen zijn.

Is er ook bergruimte?

Bergruimte is wellicht belangrijker dan je denkt. Maar vaak wordt hier toch niet op gelet bij het bezichtigen van een huis of appartement. Zaken als stofzuigers, strijkplank, handdoeken, koffers, winterspullen etc moeten ook bewaard worden. Als er geen aparte bergruimte is, is er dan wel ruimte om kasten of planken in te bouwen?

Wanneer schijnt waar de zon?

Natuurlijk is het belangrijk om te weten vanaf hoe laat en tot hoe laat de zon schijnt op het balkon, het terras of in de tuin. Maar het is ook belangrijk om te weten of de zon wel de woning in schijnt. Vooral in de zomer kan het het verschil maken van een licht en warm huis of een donker huis. Een grote boom voor het huis is natuurlijk prachtig, maar als deze de zon weghoudt, is dit minder aantrekkelijk. Op je telefoon is vaak een kompas app of zonnestand app (sunseeker bijvoorbeeld) en kan je eenvoudig zien hoe laat en waar de zon schijnt. Deze app kan je alvast downloaden zodat je deze beschikbaar hebt als je het huis gaat bezichtigen

Keuken checklist – waar let je op

Een keuken hoef je natuurlijk niet te vervangen als je een nieuw huis koopt. Maar let wel even op de staat van de apparatuur. Gemiddeld gaat een vaatwasser en oven/magnetron of ander apparatuur 10 jaar mee. Is de keuken ouder? Vraag dan of de apparatuur al eens vervangen is. En vind je de keuken niet mooi? Vaak kan je de kastdeurtjes eenvoudig vervangen of laten spuiten, en heb je voor een relatief kleine investering, een andere keuken. Dit is ook zeker belangrijk als je je huis in Amsterdam wilt verkopen.

Koopwoningen Amsterdam | Thoma Post makelaars

Is er vocht?

Als je een huis gaat bezichtigen, ligt het wellicht niet voor de hand dat je gaat kijken naar vocht. Toch zijn er soms simpele aanwijzingen die erop kunnen duiden dat er vocht is. En daarom hebben we deze opgenomen in de checklist huis bezichtiging. De belangrijkste aanwijzing van vocht is een muffe geur, schilfers of bollingen op muren en wanden. En ook plafonds met een zwarte vlekken (vaak in de badkamer). Het klinkt vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je dicht bij het plafond en rond de plinten kijkt.

Zijn er scheuren?

Scheuren kunnen verzakkingen betekenen. En dan kijk je vooral naar grote scheuren en de scheuren van boven naar beneden. Kleine scheuren tussen de muren en het plafond komen vaak voor. Daar hoef je je meestal geen zorgen om te maken. Deze ontstaan door de verschillende “werking” van materialen. En zijn eenvoudig te herstellen. Scheuren in plafonds kunnen erop duiden dat er nog oude plafondplaten onder het stuckwerk zitten. Kijk bij het bezichtigen van het huis ook vooral rond bij uitbouwen of daar scheuren ziet. Je kan bij de bezichtiging altijd ook vragen stellen hierover aan de makelaar en uiteraard een bouwkundige keuring laten uitvoeren.

Sluiten de kozijnen goed? is de dubbele beglazing intact?

Bij een appartement valt het onderhoud vaak onder de kosten van de VvE. Dit kan je bij de bezichtiging vragen aan de makelaar, vaak weten die dat. Of je kan het lezen in de akte van splitsing waar de regels rondom het onderhoud zijn vastgelegd. Bij het kopen van een huis, is het voor de kosten van de eigenaar zelf. Maar in beide gevallen is het goed dit bij de bezichtiging te checken. Ook het glas wat in de kozijnen zit. Is dit nog enkel glas of dubbel glas (thermopane beglazing). En is dit dubbele glas dan nog intact? Een belangrijk punt op de checklist bij het bezichtigen van een huis.

Hoe oud is het dak?

Er zijn verschillende soorten daken; platte daken en helldende daken. Deze daken hebben een verschillende levensduur. Vooral platte daken hebben een levensduur van slechts 15 to 20 jaar. Een dak vervangen kan een dure zaak zijn. Als het dak ouder is, houd dan rekening met kosten om het te vervangen of repareren.

Wat zit er op de wanden

En dan bedoelen we niet de kleur van de muur, want schilderen moet je bijna altijd bij een nieuwe woning. Maar kan je over de verf heen schilderen of moet je eerst behang verwijderen. En als de muren al gestukt zijn, is er dan geen los stukwerk wat eerst vervangen moet worden? Kleine scheuren of gaten in het stukwerk zijn altijd een goede indicatie hiervan. Ook even kloppen op de muren kan helpen. Als je een “hol” geluid hoort, kan dit betekenen dat het stukwerk los zit.

Zijn er voldoende stopcontacten en hoe zit het met de elektra?

Bij het bezichtigen van het huis, is het verstandig ook het electra te checken. De meterkast kan je bekijken en checken of deze al eens vernieuwd is. Bij oudere huizen kan je nog stoppenkasten zien. Vaak wordt geadviseerd om deze te vervangen. Ook kijk je in de meterkast of er een aarde draad te zien is. Een aardlekschakelaar herken je vaak aan een groene sticker/aanduiding en aan de ijzeren draad die in de meterkast loopt.

Slechte bedrading kan gevaarlijk zijn en het vernieuwen is een dure zaak. Oudere woningen hebben vaak stopkontakten die hoger zitten. Het is natuurlijk veel prettiger om deze stopkontakten laag bij de grond te hebben.

Badkamer checklist – waar let je?

Wil je een ligbad en deze zit er niet in? Of andersom? Bij de bezichtiging kan je dan gelijk kijken of de badkamer eventueel aangepast kan worden naar je eigen wensen. Je kan ook even aan de kranen draaien om de waterdruk te controleren. Als een badkamer nieuw betegeld is, maar niet je smaak, kan je eventueel over de tegels heen laten stucken. Verder kijk je bij de bezichtiging van de badkamer ook goed naar de tegels, zie je barsten? Dan mag je ervan uit gaan dat je de badkamer dient te gaan vervangen.

Is er geluidsoverlast?

Vooral bij een appartement kan het vervelend zijn als je de buren veelvuldig kunt horen, bijvoorbeeld als thuis komen via de trap. Of geluidsoverlast van tv of wasmachines. Vraag of er overlast bekend is en naar de samenstelling van de buren. En of een zogenaamde harde vloerbedekking zoals laminaat en parket mag binnen de VvE en welke eisen daar dan aan gesteld worden.

Hoe ziet de zolder eruit

Als er een zolder is, ga je deze natuurlijk ook bezichtigen. Is het makkelijk om toegang te krijgen? Is er voldoende bergruimte? Is het dak geisoleerd? Kan de zolder omgezet worden naar extra slaapkamers?

Hoe is de omgeving – zijn er voldoende voorzieningen in de buurt?

Voordat je een huis gaat bezichtigen, is het handig om je eigen checklist te maken van wat jij belangrijk vindt wat in je buurt te vinden is. Bijvoorbeeld de afstand naar het openbaar vervoer. Of maximale afstand woon-werk. Scholen en speelvoorzieningen in de buurt? Zijn er supermarkten op loopafstand? Of vind je het juist belangrijk dat er gezellige restaurants en cafe’s in de omgeving zijn? Kan je s avonds snel nog even naar de sportschool in de buurt? En kan je je auto goed parkeren. Welk dingen zijn voor jouw belangrijk? Zet ze op je eigen checklist en let erop bij het bezichtigingen van de woning.

De belangrijkste tip bij het bezichtigingen van het huis! Voel of dit je toekomstige huis kan worden. Voel je je thuis en zie je je in de toekomst hier thuis komen.

Als je een woning leuk vindt na de bezichtiging, wacht dan niet te lang met reageren naar de makelaar. Je kan een tweede bezichtiging aanvragen op een ander tijdstip van de dag. Of gelijk al een bod doen. Voor een tweede bezichtiging of een bod doen kan je je eigen makelaar in Amsterdam inschakelen. Die weten bij een bezichtiging heel goed waar ze op moeten letten en kunnen een bod doen die voldoet aan alle juridische eisen.

Deel dit artikel

De karakteristieke woonwijken van Amsterdam

Blog website headers | Thoma post makelaars

Waar staat jouw nieuwe huis?

Maak kennis met Copaan, ons slimme online koopwoningzoeksysteem.

Vul al je woonwensen in, van harde eis tot ‘dat zou leuk zijn’ en Copaan vindt de best matchende buurten & woningen voor je