Een huis kopen zonder makelaar? Dit zijn de risico’s

Als je een huis gaat kopen, kan je dat kopen zonder een makelaar in te schakelen. Maar wat zijn nu echt de voordelen en ook de nadelen van het kopen van een huis zonder een eigen aankoop makelaar?
Je hebt een huis bezichtigd en je voelt en denkt dat dit het huis is van je dromen. Twijfel je of je een eigen makelaar moet gaan inschakelen? Kan je een huis kopen zonder een makelaar? En wat zijn de kosten van een eigen makelaar als je een huis gaat kopen? En zijn er extra risico’s als een huis gaat kopen zonder een eigen makelaar?
En wat is het verschil tussen de makelaar van degene die zijn/haar huis wilt verkopen in Amsterdam en de makelaar die je zelf kan inschakelen? Een aankoopmakelaar wordt deze vaak genoemd.
Als je een huis gaat kopen zonder een eigen makelaar, zijn er zaken waar je zelf heel goed op moet letten. Het kopen van een huis kan een spannende zaak zijn en levert dan ook veel vragen op. Die kan je zelf onderzoeken en laten beantwoorden door andere deskundigen of ervaren kopers in je eigen omgeving.

Huis kopen zonder makelaar
Als je een huis wil gaan kopen, ga je eerst zoeken op internet. Als je gaat kopen zonder een makelaar, kan je je eigen zoekopdracht geven op Funda. Je kan ook op social media makelaars gaan volgen. Die zetten vaak een woning eerst op hun eigen website of social media kanaal voordat ze het op Funda plaatsen. Het is in ieder geval belangrijk er goed boven op te zitten en snel te reageren als je een woning ziet. Vaak zijn er al bezichtigingen gepland, en je wil niet achter het net vissen bij het kopen van een huis.
Als je een huis gaat kopen, is de volgende stap na het zoeken de bezichtiging van het huis. Dat kan je natuurlijk heel goed zelf. Het is wel prettig als een tweede paar ogen mee kijken, je kan een familielid of vriend meenemen bij de bezichtiging. Vooral als je niet goed weet waar je op moet letten en minder kennis hebt van bouwkundige zaken is het prettig als iemand kritisch met je meekijkt en je wijst op punten die van belang zijn. En dit kunnen bouwkundige zaken zijn maar ook juridische zaken.
Als je de woning leuk vindt, kan je een bod gaan uitbrengen. Vraag aan de makelaar wat de procedure is voor het doen van een bod. Vaak kan je een bod uitbrengen en dan treed je in onderhandeling. Vaak is het ook zo dat er al andere mensen zijn die ook een bod willen doen of zelfs al gedaan hebben, dan kan er een biedingsproces komen waarbij iedereen eenmalig een bod kan doen voor een bepaalde dag en tijdstip. Dit wordt vaak een inschrijving genoemd. Maar in alle gevallen doe je een bod met daarbij de voorwaarden waaronder je een bod doet. Bijvoorbeeld de voorbehouden voor de financiering of dat je een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren. Ook de datum van oplevering is belangrijk en eventuele roerende zaken betrek je bij je bod. Bij het kopen van een huis doe je dus niet alleen een bod met daarin een bedrag, ook de randvoorwaarden van dat bod zijn belangrijk.
Als er overeenstemming is over de prijs en de voorwaarden, is de koop gesloten en kan de juridische vastlegging gaan beginnen. Het is belangrijk dat de koopakte correct wordt opgesteld en dat alle bijbehorende stukken goed gecontroleerd worden. In Amsterdam wordt de koopakte vaak door de notaris opgesteld. Als je een woning koopt, koop je vaak onder de conditie kosten koper. Dat betekent dat ook de kosten van de levering bij de notaris voor jouw rekening komen. Als je een huis koopt zonder makelaar en geen ervaring hebt met een notaris, kan je aan mensen die recentelijk een huis hebben gekocht vragen naar hun ervaring van deze notaris. De kosten van de notaris kan je opvragen bij de notaris zelf.
Het kopen van een huis zonder makelaar kan dus heel goed. Niet iedereen durft dit aan en wil liever niet een huis kopen zonder makelaar.
Huis kopen met je eigen makelaar
Als je een huis gaat kopen en je gaat je eigen Amsterdamse makelaar inschakelen, dan weet je zeker dat je een deskundige naast je hebt die weet waar de risico’s liggen bij het kopen van een huis en die jouw belangen behartigd, ook bij de onderhandeling over de prijs. De makelaar van de verkoper, vaak deskundig ook in onderhandelingen, treed op voor de verkoper en probeert de prijs zo hoog mogelijk uit te onderhandelen. Jouw eigen makelaar onderhandelt dagelijks en kan voor jou de prijs zo laag mogelijk uit onderhandelen. De eerste winst bij het inschakelen van een eigen makelaar.
Een eigen aankoopmakelaar helpt je met het vinden van een huis (vaak voordat het op Funda wordt geplaatst), wijst je op belangrijke zaken bij de bezichtiging van het huis. Helpt je bij de bepaling van de woningwaarde, voert de onderhandeling en controleert alle juridische stukken. En zorgt daarmee voor rust en zekerheid tijdens de spannende fase in leven bij het kopen van een huis.
De kosten van een makelaar kunnen verschillen van makelaar tot makelaar. Vaak werkt een makelaar bij het kopen van een huis op basis van no cure no pay. Dus alleen als je een huis succesvol aankoopt, betaal je de kosten van de makelaar.